BTK, KAYITLI ABONESİ İLE KULLANICISI FARKLI OLAN TELEFON ABONELİKLERİNİ (AÇIK HAT) ÖNLEMEK İÇİN SMS İLE “YASAL UYARI” GÖNDERCEK.
Özellikle 2013 yılından önce GSM operatör bayileri, ilave prim almak için, satış hedeflerini tutturmak amacıyla, yıllarca ellerindeki kimlik fotokopilerini kullanarak kişilerin haberi olmadan adlarına abonelikler açtılar. Üstelik açılan bu abonelikler, cüzi ücretlerle başkalarına satıldı. Savcılık veya Mahkemelerce yapılan telefon ilişkilerinin tespiti araştırmalarında; bu açık hatlar yüzünden çok sayıda mağduriyetler yaşanıyor.
BTK, “Açık Hat” önüne geçmek için ilk olarak 21 Mart 2012 tarihli 125 sayılı Kurul Kararı ile Turkcell, Avea, Vodafone ye para cezaları keserek harekete geçti. 22 Mayıs 2012 de 216 sayılı Kurul Kararıyla açık Hatlar ile ilgili sorunun çözüme kavuşturulması için tedbirlerin 12 ay içerisinde alınması için GSM işletmecilerine süre verdi. 26 Eylül 2012 de 453 sayılı Kurul Kararı ile de kendi adına olmayan hatları kullananların bu hatları üzerlerine almaları için usul ve esaslar hazırlandı. 09 Temmuz 2015 tarih ve 314 sayılı Kurul Kararıyla da Turkcell, Avea, Vodafone ye tekrar para cezaları kesti.
Yani BTK bu uygulamaları ile “Açık Hat” problemini yıllardır biliyordu. O nedenle 15 temmuzdan sonra önemi artan “açık hat” tan kaynaklı mağduriyetlerin önlenmesi için probleme bu vesile ile neşter vurulmuş olacak.
Bu amaçla BTK; kullanıcısıyla hat sahibinin aynı olmasını sağlamak için; 02.Temmuz 2019 dan itibaren Telekom işletmecilerinden, gönderdikleri Abone Desen Yapısını 2019/DK-BSD/131 sayılı Kurul Kararıyla yeniden düzenledi.
Yapılan Düzenlemeyle; Kurumsal Aboneliklerin Kullanıcısının kim olduğunun BTK’ya bildirilmesi gerekiyor.
Rekabetçi Telekom İşletmecileri Derneği (TELEKOMDER) Başkanı Adem ÖCAL, Bundan maksadın; “Firmalardaki GSM aboneliklerinde kullanıcsının, Telefon santralleri üzerinden ortak kullanılan harici hatlarda, adli ve güvenlik makamlarınca kimi muhatap olacağının belirlenmesi” olduğunu belirtti. Öcal; “Bu durumda Kurumsal sabit aboneliklerde en sağlıklı çözümün; dahili sayısı kadar harici hat almak ve dahiliyi kullanan kişinin “kullanıcı” olarak belirlenmesi olduğunu, aksi takdirde dahili hatların haberleşme riskini BTK’ya kullanıcı olarak bildirilen kişilerin taşıyacağını, İnternet Üzerinden IP telefon santralleri ile de, yatırım yapmadan her dahiliye harici hat tahsis edilen bu yapıların kolayca kurulacağını” belirtti.
Düzenlemeye göre; bir telekom işletmecisinde İlk abonelik tesisi, Numara taşıma, işletmeci değişikliği, abonelik devri ve SIM kart değişikliği yapılması halinde; BTK tarafından işlemi adına yapılan TC Kimlik Numarası sahibinin adına kayıtlı ve aktif görünen tüm numaralarına SMS ile ve “YASAL UYARI” başlığı ile ““xxx” kimlik numarası ile adınıza abonlik işlemi yapılmıştır. Rızanız/Bilgniz dışında ise Lütfen (İşletmeci adı) işletmecisi ile iletişime geçiniz” benzeri bilgilendirmemetni gönderilecektir. Ayrıca, yılda bir kere olmak üzere tüm Kimlik Numaralarına BTK tarafından işletmecilere göre tasnif edilmiş abonelik sayıları SMS ile bildirilecektir.
Öcal; “Bu gün büyük mağduriyetlerin yaşandığı ve adına açık hat denilen Geçmişte özellikle SMS ve ses paketleri çıktıktan sonra simboxlar yaygın halde kullanıldı. Bunun zaman aralığı 2007 ile 2015’e kadar 8 yıl sürdü. O zamanlar, açık hat konusu çok yaygındı.GSM operatörlerinin prim teşviği nedeniyle, bayileri çok sayıda başkalarına ait kimlikleri kullanarak abonelik yaptılar. Piyasada da bunları açık kart diye yaygın olarak sattılar.” dedi.
Öcal, “Başka bir problemin de, 2007 yılında GSM operatörlerinin toplu SMS gönderenleri zorunlu olarak kendi çözüm ortakları haline getirmeleri nedeniyle de; çözüm ortağı olmayanlar, simboxlar üzerinden ya da GSM modemler veya uygun GSM telefon cihazlarının Bluetooth ile kullanılarak SMS gönderme sistemleri kurulmasıyla oluştuğunu” belirtti.
Bunun dışında da; “FCT cihazları vasıtasıyla da trafik taşımaları veya sesli mesaj gönderimleri yapıldığını ve bütün bu durumlarda abonelik ile bu abonelikler üzerinden haberleşmeyi yapanlar farklı olduğu için bugün çok büyük karışıklıkların söz konusu olduğunu” belirtti.
Daha önce BTK nın açık hatları herkes kendi üstüne alsın diye süre tanıyan kurul kararları çıkardığını da hatırlatan Öcal, “Açık hat olarak bilinen, gerçekte başkaları tarafından haberleşme yapılan bu aboneliklerin tespit edilerek ayırıştırılmasının, terör örgütleri ilişkilerinin doğru tespiti açısından bugünlerde son derece önemli hale geldiğini” vurguladı.
Öcal, “problemin çözümü için hazırlanacak listelerin çeşitli senaryolar kullanarak oluşturulabileceğini” belirtti.
Bu istelerin oluşturulmasına örnekler veren Öcal; “örnek senaryolar” olarak, aynı IMEI numaralı cihazdan, aynı ay içerisinde birden fazla günde, 2 den fazla farklı sim kart takılmışsa, her gün 50’den fazla farklı numaralar aranmışsa aylık aranan veya SMS gönderilen Farklı numara sayısı 500’ü geçmişse bu IMEI numaralı cihazlara takılan SIM kartların SIM kart sahibi olan kişilerin kullanımında olması hemen hemen mümkün olmadığını yada, IMEI numarası bir FCT veya modeme aitse ve bir ay içerisinde 1000 den daha çok farklı numara aramış ya da SMS göndermiş ise bu numaralarında simbox larda kullanılma ihtimali çok yüksek olacağını ifade etti.
Açık Hat sim kartlar üzerinden herkes Aranabildiği için; bu konuda “simbox larda kullanılma ihtimali yüksek olan SIM kart abone numaraları” adında bir liste hazırlanıp, bunun savcılıkların ulaşabileceği veya MİT’in ulaşabileceği bir sorgulamaya konması halinde birçok davanın kolaylaşmasına ve birçok kişinin mağduriyetinin giderilmesine sebep olacağını düşünüyorum. Dedi.